Nieuwe duurzame oplossingen

Wat willen bewoners echt iets doen op het gebied van energiehuishouding van hun huis of hun dorp meer energie zelfvoorzienend maken? Hoe werkt het in hun hoofd? Dat is iets waar je bij aan wil sluiten’, zeggen mensen uit de energiewereld. Aanvullend: ‘Verduurzaming kun je niet opleggen. Al is het maar omdat bijvoorbeeld goed isoleren van een woning of het aanleggen van een nieuw verwarmingssysteem of het dak voorzien van zonnepanelen/zonnecollectoren voor velen al een behoorlijke verbouwing is. Het gedoe is voor mensen een ding.

Keuzestress

‘Een rode draad die we al hebben gezien was keuzestress. Er komen zoveel opties op doorsnee burgers af als het over verduurzamen gaat. Het gevaar wat dreigt is dat ze dan maar niets ondernemen’,

Het bestuur van de Energie Coöperatie Hooghalen heeft gezien dat een deel van de inwoners van Hooghalen e.o. juist al wel de keuze had gemaakt voor verduurzaming. ‘Door bij deze koplopers naar ervaringen te vragen, kregen we al een beeld wat voor een grotere groep mensen zou werken. We probeerden het zo concreet mogelijk te maken. Hoe had deze persoon keuzes gemaakt, met wie waren de plannen besproken, welke aanpassingen werden uitgevoerd, hoe was de verbouwing verlopen, en wat was er goed aan het eindresultaat?’

Zoektocht

De weg naar dit inzicht was een ontdekkingstocht. Om dit vorm te geven spreken ontwikkelaars onder meer met makelaars en banken. Aanknopingspunt is de verhuizing als hét moment om te verduurzamen. Het blijkt dat een aantal hypotheekverstrekkers werkt aan producten waarin verduurzamen meer aandacht krijgt.

En ook een aantal ideeën, bijvoorbeeld warmtebeelden laten maken door energieadvies bedrijven om (grote) energieverliezen bloot te leggen, energieverbruik inzichtelijk te maken, (verouderde) energievretende apparatuur in huis, gedrag van mensen (lichten niet uitdoen, thermostaat te hoog instellen, lang douchen etc.), de basis waren voor inzicht in energieadvies, is al in ontwikkeling. Energie Coöperatie Hooghalen: ‘Onze zoektocht gaat dus verder. Hoe kunnen we de mensen nog beter motiveren om zelf in beweging komen, om zelf verduurzamingsstappen te zetten?’

Breed inzicht

‘We hebben al veel wegen bewandeld, maar dat leverde juist een breed inzicht op. Een volgende keer zouden we weer vooral gesprekken moeten voeren’, zeggen we in het bestuur van de Energie Coöperatie Hooghalen. ‘Je moet niet iets bouwen en dan pas met mensen gaan praten. Nu hebben we alles op een rijtje kunnen zetten met echte mensen. We spraken best veel bewoners die in het verleden al wel eens een energieadvies hadden gekregen. Maar ze begrepen zo’n advies niet altijd, of konden het niet meer terugvinden. Kortom, ze hadden er weinig tot niets mee gedaan. Daar moeten we verder induiken. Vaak zijn energieadviezen niet simpel genoeg. Ze zijn onoverzichtelijk, niet gebruiksvriendelijk opgesteld. Van daaruit hebben we mensen meer ontwikkelen op het gebied van energiehuishouding thuis of in een dorp.’

Energietransitie

Energie Coöperatie Hooghalen tracht partijen te verbinden om samen te experimenteren en te komen tot nieuwe duurzame oplossingen.

Want wat uit je eigen huis of dorp komt, is beter voor de lokale economie, zorgt voor meer werkgelegenheid en is minder belastend voor het milieu.

Groenedorpstroom

De stroom die men opwekt met zonnepanelen of met een windmolen gaat naar het elektriciteitsnet op het moment dat je deze zelf niet verbruikt. Hoe zorgen we ervoor dat deze energie binnen het dorp blijft en lokaal gebruikt kan worden door ondernemers en bewoners zonder zonnepanelen of windmolens?

Bedrijven die zonnepanelen of een windmolen willen

Bedrijven complexen hebben vaak grote daken die bij uitstek geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen of een plek waar een windmolen kan worden geplaatst. Toch zien we nog maar weinig bedrijven met zonnepanelen of windmolens, terwijl het aantal gewone woningen met zonnepanelen sterk groeit. Hoe komt dat? En hoe kunnen we dat veranderen? Hoeveel panelen passen er op het dak? Hoe zit het met de garanties op de installatie? Waar wordt de stroom voor gebruikt? En hoe wordt die verdeeld? Heeft het bedrijf genoeg geld in kas? Is er een subsidie of een lening mogelijk? Of wil het bedrijf een eenmalige bijdrage van mensen die de stroom willen afnemen? En, niet onbelangrijk, wat levert de installatie op? Hoe lang is de terugverdientijd? En tot slot: hoe krijgen we de instemming van de eigenaren?