Nieuws

Persbericht
28 juni 2022

Hoofdprijs Duurzame 30 voor Energie VanOns
Tijdens de spannende finale maandagavond in de Drachtster Sluisfabriek pakte Energie VanOns de hoofdprijs bij de duurzame 30. Een initiatief van Friesch Dagblad, Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden.
De jury vindt, zo staat in het rapport, dat we een voorbeeldfunctie bekleden in het Noorden. De jury toonde zich onder de indruk van de verbinding die wordt gelegd met energiecoöperaties.
Energie VanOns krijgt als beloning 100.000 euro aan advertentiebudget bij Mediahuis Noord. De jury hoopt dat het bedrijf het geld inzet om het werk van alle coöperaties zichtbaar te maken. En: Deze lokale initiatieven verdienen niet alleen een compliment, maar ook een groot podium.

Prijs voor vrijwilligers
Jan Koster nam de prijs namens Energie VanOns in ontvangst. Hij prees alle vrijwilligers van de coöperaties. “We gaan het budget in samenwerking met hun nuttig gebruiken.”
Energie VanOns levert klanten lokaal opgewekte groene stroom. Bij Energie VanOns zijn 142 lokale energiecoöperaties aangesloten. Verreweg de meeste daarvan zijn afkomstig uit Friesland, Groningen en Drenthe. Voor iedere klant krijgen de coöperaties een bedrag. Het geld kunnen ze vervolgens besteden aan projecten en initiatieven die de leefbaarheid en de duurzaamheid in de eigen omgeving ten goede komen.

De duurzame 30
Voor de eerste editie van de Duurzame Dertig kwamen bijna honderd aanmeldingen binnen. Er bleven uiteindelijke negen finalisten over, drie per provincie.
Waar Energie VanOns de grote prijs won, kwam Pottle als beste Friese initiatief uit de bus en Meten = Weten was het winnende initiatief uit Drenthe. De overige finalisten waren 3D- geprinte sloepen van gerecycled materiaal, de Coöperatie Jouw Dagelijkse Kost, Het gastronomische voedselbos
Oogstwold, de Streekboer en de vereniging Drentse Voedselbossen. Alle genomineerden kregen als cadeau twee bomen. Die worden ter compensatie van CO2-uitstoot geplant door de stichting Trees for All.

Meer informatie: Rolina Wiechers Communicatieadviseur Energie VanOns
rolina.wiechers@energievanons.org

PERSBERICHT
Hooghalen, januari 2022


Aan de slag voor een duurzaam dorp!

In het Drentse Aa gebied is een project gestart waarin 8 dorpen de komende twee jaar aan de slag mogen met een dorps-energieplan. 

De Energie Coöperatie Hooghalen heeft aangegeven al veel uitgedacht te hebben en wil hier voor Hooghalen dan ook wel de trekker zijn, maar we kunnen dat niet alleen en willen dat graag doen met veel betrokkenheid uit het dorp. In oktober 2021 hebben we hier al over gesproken met dorpsbelangen en vertegenwoordigers van de middenstand, jongeren en boeren. Samen willen we graag het dorp breder betrekken, omdat we allemaal op de een of andere manier betrokken zijn bij energiegebruik, bij besparen en bij de hoge kosten van energie.

Dus hebt u ideeën over het samen aan de slag gaan met isoleren, met laadpalen of andere manieren van energie besparen? Of wilt u graag meedenken over de vragen hoe we Hooghalen de komende decennia energieneutraal krijgen, met behoud van ons mooie landschap? Neem dan contact op met Hans Wijermars van de Energie Coöperatie Hooghalen (e-mail: bestuurechd@gmail.com ; tel: 0593592229) of met het secretariaat van dorpsbelangen Hooghalen (e-mail: dbhooghalen@gmail.com).

Zit je nog op school, of ben je bezig met een eigen woonplek in Hooghalen, en wil je meedenken over jouw energietoekomst met minder kosten en meer duurzaamheid? Ook dan horen we je mening graag! Neem dan contact op met ons of met Karsten Timmerman van het jongerenwerk/ de jeugdsoos All Skin
(e-mail: timmermankarsten@gmail.com ; tel: 06-14549851).

PERSBERICHT
Hijken/Hooghalen, 10 juli 2021

HHCombi ontvangt bijdrage van de Energie Coöperatie Hooghalen.
Het is de Energie Coöperatie Hooghalen niet ontgaan dat de omni sportvereniging van Hijken en Hooghalen haar beide sportaccommodaties verduurzaamt.
Ruim een jaar geleden gingen de leden van HHCombi akkoord met investeringen voor de verduurzaming van de sportparken in Hijken en Hooghalen. Beide accommodaties zijn inmiddels voorzien van ledverlichting op de velden en in de kantines en kleedkamers. Ook zijn op beide sportparken warmtepompen in bedrijf gesteld en zonnepanelen geplaatst. “Door de inzet van een aantal deskundige vrijwilligers krijgen we het precies zoals we het willen en houden we de kosten zo laag mogelijk’’, aldus voorzitter Gerrit Volkers. Janny Huizing vult aan: Al met al een groot project, waarmee we het energieverbruik behoorlijk zullen reduceren. Goed voor het milieu én op termijn kostenbesparend.”
Voorzitter Jans Roosjen van de Energie Coöperatie Hooghalen legt uit dat deze coöperatie zich richt op het bevorderen van een duurzame energievoorziening. “Ieder jaar wordt een deel van de inleg besteed aan een goed initiatief. In de jaarlijkse ledenvergadering van de coöperatie die onlangs plaatsvond is unaniem besloten HHCombi te steunen met een financiële bijdrage, omdat de vereniging goed bezig is met duurzaamheid”. De coöperatie heeft het doel om van Hooghalen en omstreken een duurzamere leefomgeving te maken. Dit willen zij graag bereiken in samenwerkingsverband met huishoudens, verenigingen en bedrijven binnen het gebied maar ook met diverse instanties. De leden van de coöperatie stemden in met de financiële bijdrage van €1.500, -.
De cheque werd op 5 juli 2021 door de voorzitter Jans Roosjen en vicevoorzitter Geert Tijms van de Energie Coöperatie Hooghalen, overhandigd aan het bestuur van HHCombi. Voorzitter Gerrit Volkers en penningmeester Janny Huizing nemen de cheque blij verrast in ontvangst. Voorzitter Volkers: “Dit hadden we niet verwacht en het is meer dan een welkome financiële bijdrage aan de clubkas; het bevestigt dat we er sámen voor staan om onze leefomgeving duurzamer te maken.’’
De Energie Coöperatie Hooghalen heeft momenteel 31 leden en kan met ieder nieuw lid meer bijdragen aan lokale duurzaamheidsinitiatieven. Lid worden is eenvoudig, door energie af te nemen van ‘’Energie VanOns’’. Op de website staat een handige tool om de kosten te berekenen. Vicevoorzitter Tijms laat weten dat het in prijs goed meegaat op andere energieaanbieders en in groenheid bovenaan staat.

Overhandigen cheque aan HHCombi (foto: Titia Kootstra)

Zonnestroom uit Midden-Drenthe

Stroom uit eigen streek

Aan het bedrijventerrein Leemdijk in Smilde ligt Zonnepark Leemdijk. Het zonnepark bestaande uit 18.600 zonnepanelen met een opgesteld vermogen van 6,9 MWp – produceert jaarlijks voldoende duurzame elektriciteit voor 2.000 huishoudens. Inwoners van de gemeente Midden-Drenthe kunnen via Energie VanOns de door het zonnepark opgewekte elektriciteit afnemen.

Zonnepark Leemdijk helpt bij het waarmaken van de duurzaamheidsambities in de gemeente Midden-Drenthe. Daarnaast kan de opgewekte stroom worden verbruikt door mensen uit de omgeving. Wethouder Jan Schipper: “Wij vinden het belangrijk om omwonenden mee te laten profiteren van het zonnepark. Zo kunnen inwoners stroom afnemen tegen een gunstig tarief. Daarnaast komen de financiële opbrengsten via duurzaamheidsprojecten terug naar onze inwoners.”

Energie VanOns zorgt ervoor dat lokale energiecoöperaties – waaronder Energiecoöperatie Duurzame Smildes,  Coöperatie Duurzaam Drijber U.A., EC De Broekstreek, Energiecoöperatie Hooghalen– de opgewekte elektriciteit kunnen leveren aan haar particuliere- en zakelijke klanten. De winst die hieruit voortkomt, stroomt terug naar lokale duurzaamheids- of leefbaarheidsprojecten.

Bereken hier je maandbedrag

Bron: Energie VanOns info@energievanons.org via gmail.mcsv.net vr 23 apr. 10:02 Nieuws VanOns; Waar komt je energie vandaan? Goed doen met je stroom. Bespaar tot € 60,- op je energierekening

Bekijk alles